Pierwszą atrakcją, którą zwiedziłam w Żarkach był Stary Młyn. Jest to ciekawe miejsce, gdzie nowoczesna technika łączy się z elementami muzealnymi. Zapraszam was do miejsca, gdzie mogłam się poczuć jak prawdziwy młynarz, a tak naprawdę byłam gościem u prawdziwego młynarza.
Stary Młyn. „Przyjmowanie” zboża do młyna
Jeszcze przed wejściem do muzeum zainteresowała mnie dziwna rzeźba stojąca przed młynem. Wyrzeźbiony w drewnie koń, wóz konny i woźnica. Dziwna rzeźba, która pełniła pewną funkcję w zwiedzaniu Starego Młyna.
Po wejściu do środka i załatwieniu wszystkich formalności, razem z panem przewodnikiem udałam się na zwiedzanie. Jakie było moje zdziwienie, gdy już po chwili, jeszcze przed wejściem do młyna załączył się duży ekran, a na nim podjechał wóz, (taki jaki stał przed młynem) na którym pewien Żyd przywiózł zboże do młyna. Pojawił się również młynarz. W ciekawy sposób postacie, zwłaszcza młynarz, zwracał się do widzów, tak jakbym ja była pracownikiem tego młyna. Zadawał mi pytania i jakby czekał na odpowiedź. Na ekranie obserwowałam scenę przyjmowania zboża do młyna i targowania się. Gdy już doszło do porozumienia między Żydem i młynarzem mogliśmy rozpocząć etap mielenia mąki i weszliśmy do wnętrza młyna.
Jak powstaje mąka?
Pan przewodnik opowiedział o rodzajach zbóż, jakie były mielone w młynie. Były to jęczmień, pszenica, żyto i gryka. Zobaczyłam każdy kłosów tych zbóż, a w później mąkę (kaszę) z każdego z nich. Następnie znów ekran. Tym razem ja, jako młynarz musiałam wykonywać polecenia młynarza z ekranu i przeliczać ile mąki i otrąb jest z przywiezionej ilości zboża.
Po zakończonym seansie pan przewodnik opowiedział mi, że znajduje się w młynie elektrycznym. Następnie dowiedziałam się do czego służą poszczególne maszyn, a były maszyny do czyszczenia zboża mielenia oddzielania mąki od otrąb. Była również waga trochę inna niż te, które widujemy na co dzień. Dowiedziałam się później, że była to waga szalkowa dziesiętna a nie elektroniczna.
Stary Młyn. Dawne sposoby mielenia zboża
Następnie przeszliśmy do części muzeum, w której dowiedziałam się więcej o mieleniu mąki i jak robiono to wcześniej. Mogłam spróbować mielić mąkę przy użyciu dwóch kamieniu, a później w żarnach. Była to ciężka praca i trzeba było dużo czasu poświęcić, żeby zemleć odpowiednią ilość mąki aby upiec chleb. Zobaczyłam również mały młynek elektryczny, który zdecydowanie bardziej przypadł mi do gustu.
Wypiek chleba
Kolejnym tematem, związanym z mąką, był wypiek chleba. Tu pojawił się kolejny ekran tym razem wewnątrz pieca. W filmie piekarz, jego pomocnik oraz… bochenki chleba opowiadały o pieczeniu chleba oczywiście w piecu chlebowym opalanym drewnem, a nie jak współcześnie w piecach elektrycznych czy gazowych.
Muzeum Dawnych Rzemiosł Stary Młyn w Żarkach ma do zaoferowania tak dużo informacji, że postanowiłam rozdzielić to na dwa wpisy. W następnym wpisie zapoznamy się z popularnymi zawodami rzemieślniczymi, jakimi zajmowali się mieszkańcy Żarek.